top of page

Wij zijn  Chantal de Wolde en Marit Otto, beeldend kunstenaars


Als je onze websites bezoekt kan je zien dat wij allebei uit hele verschillende kunstdisciplines komen.
Chantal is een bouwer, werkt met alle materialen de ze vindt / verzamelt en maakt er ‘grote’ kleurrijke kunstobjecten van. Ze maakt hedendaagse sculpturen met vaak dieren of natuur als uitgangspunt. Eigenlijk is bouwen met restmaterialen Chantal op het lijf geschreven en kan je dat ook goed terug zien in deze samenwerking.


Marit is in de eerste plaats kunstschilder. Ze is het best te typeren als een hedendaagse semirealist. Mensen zijn vaak de hoofdrolspelers in een een wat onwerkelijk, leeg of absurdistisch decor. Ze verwerkt ook veel vaak grafische elementen in haar werk. Daarnaast maakt ze ook 3d beelden. Hierin komt de speelse en experimentele  kant wat meer naar voren.



Beide kunstenaressen hebben de BIK ( beroepskunstenaar in de klas) doorlopen en als gevolg daarvan onafhankelijk van elkaar met vele verschillende kunstzinnige projecten voor verschillende klassen, leeftijden en niveaus gedraaid.



Een voorbeeld van een eerder nog lopend project van Chantal is de ‘Maxi Monsters’, onder andere uitgevoerd op: verschillende basisscholen in noord- oost Nederland en van Marit  ‘ Mijn Rootz Jouw Beeld’ onder andere uitgevoerd op Deltion, Zwolle en ROC Twente, te Hengelo

Duurzaamheid is een thema wat zowel Chantal als Marit bezighoud en dat is zichtbaar in hun gehele beroepspraktijk



De samenwerking voor dit project ‘Wasted City’ is afgelopen najaar (2012) van start gegaan. De vorm was snel helder. De inhoud moest nog groeien. Een vast gegeven was het stopmotion principe, Een decor, een wereld waarin leerlingen kunnen acteren en aan kunnen bouwen. Een simpele verhaallijn en spel ‘game’ elementen. Dit laatste als knipoog naar de Game industrie die zich pijlsnel ontwikkeld en van enorme invloed is op de hedendaagse jongeren cultuur. Waar geweld, moord en doodslag vaak centraal staan in reguliere games, zouden we een soort vriendelijk alternatief kunnen bieden. De ren, race, spring en schiet elementen blijven gehandhaafd maar het decor waarin alles zich afspeelt biedt uitzicht op een meer filosofische kijk op de wereld van de toekomst. Het is in die zin geen echte game, want je kan het alleen maar spelen, tijdens het creëren en de opnames. Maar de uitkomst zou een prima basis of schets kunnen zijn voor  de ontwikkeling van een nieuwe game.



Het duurzame aspect van dit project zit hem in;
materiaal gebruik, of beter gezegd het her definiëren van materiaal en er mee bouwen in plaats van weggooien.
Het op een speelse manier nadenken over een toekomstige samenleving die zowel sociaal als klimaattechnisch duurzaam zou kunnen zijn
Een nieuwe filosofische  kijk op Gamen, .


De ‘(kunst) zinnige’ projecten krijgen waarschijnlijk nog wel een staartje, onder deze naam willen Marit en Chantal nog meerdere projecten gaan ontwikkelen en uitvoeren.



Marit Otto

Chantal de Wolde

bottom of page